BejelentésWEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Kedves Vizsgázók!

Ha társalkodó vizsgát akartok tenni, nagyon gondosan olvassátok el ezt az útmutatót a levélről.Még mindig nagyon sok a rossz levél. Aki nem biztos magában, nézze meg a "levélírás" oldalt is!!!!!!

Mobiltelefonos és internetes korunkban nagyon kevesen vannak olyanok, akik postai levelet írnak, hát még levelet az újságok szerkesztőségeibe, pedig a vizsgán ez a feladat.

Az angol levélírás címzési szabályai szerint kell a levelet megírni, azaz jobb felső sarokba a saját címet, NEVET NEM!!!! első sorba házszám, utca, második sorba város, harmadik sorba irányítószám, negyedik sorba ország.

Pl: 4. Petőfi Székesfehérvár 8000 Hungary

Ezzel a címzéssel szemben, tehát a lap bal felső sarkába, egy sorral a saját címzés alatt (tehát a város sorába):

to the Editor of the (BBC Magazine)

80 Wood Lane London

W12 OTT UK

A címzés utolsó sorával egy vonalban, de a saját cím alá (jobb oldalra) a dátum nap, hónap, év

pl 12. 04. 2009

A pont a nap és a hónap után fontos. Ha teszünk pontot, a megszólítás és az elköszönés után is kell vessző, ha nem, azok után sem kell semmi.

A megszólítás a lap bal oldalán a margóhoz, egy sor kihagyással a címzés alatt:

Dear Editor,

A fejléc megvan, most jönnek a tartalmi dolgok. a feladatlapon találsz három témát. Válaszd a szívednek legkedvesebbet, de olyant, amibe nem fogsz belezavarodni. Ugyanis nem az a feladatod, hogy az idézetben foglaltakat kifejtsd, ahogy tudod.

Meghatározott menete van a levélnek, amit az idézet alatt a pontokban találsz. Ezeket a pontokat kell elolvasni NAGYON ALAPOSAN, és ezek alapján kell a levelet felépíteni úgy, hogy se nagyon szűkszavúak, se nagyon bőbeszédűek ne legyünk.

Ne mutatkozzunk be a levél elején, ne szabadkozzunk, hogy a levéllel zavarunk-e vagy sem, az angol nem körülményeskedik.

Egy jó kezdő mondat lehet pl ez : I read an article about ... in your magazine the other day and I would like to react to it.

Egy sor kimarad és már kezded is, aszerint, ahogy az első pont kéri.Ha megvan az első bekezdés, kihagysz egy sort, és kezded a második bekezdést a második pont szerint. Ugyanígy a harmadikat és a negyediket.A végére ne írj mást, csak azt, hogy

Yours sincerely,

és aláírás egy kitalált névvel John/Jane Smith

A nyelvtani és a szövegértési feladatokról

Az első és második feladat viszonylag könnyű, ezért fordítsd meg a feladatmegoldás menetét. Kezdd a negyedikkel. Ez szövegértési feladat, találsz egy cikket, és utána hat kérdést, a,b,c válaszlehetőségekkel. Olvasd el nagyon figyelmesen az első kérdést és a hozzá tartozó válaszlehetőségeket, majd ezután kezdd el olvasni a cikket. Ha megtaláltad, melyik válaszlehetőség a helyes, jelöld, majd olvasd el a második kérdést a válaszlehetőségeivel együtt, és keresd meg a szövegben, hogy melyik válasz a helyes.

És így tovább, ne engedj a csábításnak, hogy a szöveget olvasd tovább, mindig menj vissza a kérdéshez, és ahhoz olvasd a szöveget. Ha fordítva csinálod órákat vesz igénybe, így viszont 10-15 perc elég erre a feladatra.

Ne aggódj, hogy nem értesz minden szót. A válaszlehetőségek közül kell a helyeset kiválasztanod, és nem mást.

Tehát, még egyszer, kérdéshez a szöveget, és sohasem visszafelé.

Ha ezzel kész vagy, jöhet a feladatlap legnehezebb feladata a harmadik, azaz az első szövegértés.

Találsz egy hosszabb cikket, és annak a rövid összefoglalását. Olvasd el a hosszú szöveget, hogy tudd, miről szól. Aztán olvasd el a rövid szöveget, nézd meg, hogy hány szót kell egy helyre beírni. (annyi vonalka van) Egészítsd ki a rövid szöveget vagy a saját, vagy a hosszú szöveg szavaival. arra figyelj, hogy a kis szövegnek kell értelmesnek, nyelvtanilag helyesnek, és ráadásul tartalmilag azonosnak lenni a nagy szöveggel.A kis szöveg mondatainak megfelelő alakban, igeidőben stb kell a szavakat betenni, nem úgy, ahogy esetleg a nagy szövegben előfordultak, de persze ez is előfordulhat. Tehát, a kis szövegre koncentrálunk.Ehhez kell 20 perc kb.

Miután ezzel is kész vagy, jöhet az első két feladat valamelyike, teljesen egyénfüggő, hogy melyik a könnyebb.

Az első feladatot úgy csináld, hogy olvasod a szöveget, és amikor üres helyhez érsz, megnézed, milyen változatokat (A,B,C,D) kínál a táblázat,és bejelölöd azt, ami a szövegkörnyezetben értelmesnek tűnik.Aztán visszatérsz a szöveghez,és olvasod ább, a következő üres helyig, ahol megismétled a fenti eljárást. Vigyél magaddal egy rövid vonalzót, hogy még véletlenül se tévedj el a sorok között.a számnak megfelelő betűjelet válaszd. Mivel megoldólapra írod a megoldásodat, nagyon oda kell figyelni, hogy éppen melyik számú feladatnál vagy.

A második feladatnál az első lépés az, hogy megnézed, milyen szavak vannak a táblázatban. Ne felejtsd el, hogy a szavaknak több jelentésük is van, pl: a "face" nemcsak arc, igeként: szembenéz, számíthat valamire.És azt is jó tisztázni, hogy a betűk milyen sorrendben követik egymást. Lehetnek sorban, vagy oszlopban, ne rutinból dolgozz, ténylegesen nézd meg, hogy milyen betűt kell beírnod a megoldólapba. (C.face, ha a 13. helyre kell, akkor a 13. számnál legyen a C)

Miután tisztáztuk a szójelentéseket és a táblázat formátumát, elkezdjük olvasni a szöveget. A nullás meg van adva példaként. Próbáljuk kitalálni, hogy az egyes mi lehet. (ha nem megy, nézzük a kettest). Ha valamelyik első megvan, ugorjunk a szöveg végére, és próbáljuk kitalálni az utolsót.(vagy a 14-est) Utána valamelyiket középről. (6-7-8) Amit betettünk, húzzuk ki a táblázatban.(de csak kicsit, hogy ne zavarjon, de ha rájöttünk, hogy hibáztunk, tudjunk javítani)

Ha megvan a három támpont, induljunk ki bármelyikből bármilyen irányba, és próbáljuk megtalálni azokat a szavakat, amelyekben biztosak vagyunk.Amivel nem tudunk mit kezdeni, hagyjuk ki. Majd ha bekerültek azok, amelyeknek biztos helye van, már sokkal kevesebből kell kiválasztani a bizonytalanokat. Minden helyre tegyél valamit a harmadik körben, egy olyan szót, ami beleillik a mondatba.

15-15 perc a két feladat. Így még a 90 percből, ami rendelkezésedre áll, marad jócskán arra, hogy átnézd, amit csináltál. Ugyanolyan sorrendben nézd át, mint ahogy a feladatokat csináltad, teljen el egy kis idő a feladat megoldása és átnézése között, hogy meglásd a hibákat. Csak akkor javíts, ha meg is tudod indokolni, hogy mit miért javítasz. Ha csak azért javítanál, mert olyan érzésed támadt, akkor ne nyúlj hozzá, mert a jót fogod elrontani.

Remélem, megfogadod a tanácsaimat és sikeres TársalKodó írásbeli vizsgát teszel.Ennél többet csak úgy tehetek érted, ha jelentkezel az online nyelviskolámba.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!