BejelentésWEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Drága Vizsgázók!

Elhiszem, hogy a jószagú életben senkinek nem írtok levelet, de ez

1. nem érdem,

2. nem megváltoztathatatlan,

3. ettől még ez a feladat a nyelvvizsgán.

Hogy elkerüljük a buktatókat, írok nektek egy próbalevelet, és elmagyarázok egypár fontos tudnivalót.

A vizsgán három téma közül választhatsz. Egyik csak megfelel neked. Viszont, hogy a nyilvánvaló csapdákat elkerüld, olyan témát válassz, amivel nem azonosulsz érzelmileg. Az olyan témákat, mint a karácsony, vagy gyerekneveléssel kapcsolatos kérdések, hagyjuk meg a profiknak, akik minden témából ki tudják hozni a legjobb formájukat. Ha átlag nyelvvizsgázó vagy, átlagos élettapasztalattal, és nem vagy nagyon gyakorlott a levélírásban, közelébe se menj az "érzelmes" témáknak.

Mégpedig azért, mert könnyű belebonyolódni, illetve, ha az érzelmek a képbe kerülnek, a logika kiugrik az ablakon, és nem biztos, hogy tudod az angol nyelv szigorú szöveg- és mondatépítési szabályait alkalmazni.

Viszont ha a magyar nyelv szabályai szerint írsz meg egy angol mondatot, máris teljesen érthetetlenné teszed. Nem, nem lehet megérteni.

Tehát válassz egy témát, amiről tudsz írni. Olvasd el, mit kérnek tőled, mert azokról az irányítási pontokról kell írni. Csak akkor értékelik, ha arról írtál. Ha másról, akkor kihúzzák, és nem kapsz érte pontot.

Általában a magyarországi helyzetről, a dolog előnyeiről-hátrányairól kell írni, és a végén véleményt formálni. DE NEM MINDIG!!!!!

Nagyon pontosan olvasd el az irányítási pontokat! Levél, tehát levélformában kell megírni.

A fejlécet ne felejtsd el. Itt nem tudom formába írni a fejlécet, de a jobb felső sarokba írj egy kitalált címet házszám, utca, város, irányítószám, ország sorrendben. (Ez a tunyogmatolcsi óvoda címe) 2. Bocskai Tunyogmatolcs 4731 Hungary

A bal felső sarokba írd a címzett címét: Editor of ... Magazine 35C Marylebone High Street London W1U 4QA UK

A címzett címét egy sorral lejjebb írd, mint a sajátodat, és így a UK-val egy sorba, de a saját címed alá írd a dátumot: nap, hónap, év sorrendben.

Figyelj, hogy teszel-e pontot a nap és a hónap után, mert ha igen, a megszólítás és az elköszönés után kell vessző.

Ha nem, akkor oda sem kell semmi. Most írd a megszólítást, és kezdd a levelet.

Dear Editor,

I read an article about ... in your magazine the other day and I would like to react to it.

Nevezd meg a témát, amiről írni akarsz, és ne bonyolítsd mindenféle magyar szóvirággal a kezdést. Egy sor kimarad, és jöhet a magyarországi helyzet taglalása, már ha az a feladat.

In my country, Hungary, the situation is quite similar/different.

Légy szíves, saját gondolatokat írjál. A közhelyek mások angolul, mint magyarul. Ilyesmit, hogy a rohanó világ, meg hogy a pénz nem boldogít, stb, stb nem írunk bele. Ugyancsak ügyelj arra, hogy pontosan azt írd, amit akarsz. Az olyan típusú mondatok, hogy mindenki csak rohan... nem igazak, mert például én a begipszelt lábammal igencsak lassan megyek mindenhová.

Tehát ilyenkor nem `everybody` hanem `most people`.

A túláltalánosításokkal is vigyázzunk.

Pl: A magyarok nem járnak drága üdülőhelyekre. Dehogynem. Ilyenkor is `Most Hungarian people ...`

Vagy pl: Sok pénzt kell elkölteni ... Dehogy kell.

`You might spend a lot of money...`

A bekezdések között ki kell hagyni egy sort, és a levél végéig ki kell tartania az összeszedettségnek. Nincs rosszabb, mint amikor a saját véleménybe belekavarodik az írója.

Ha felsorolást írsz, csak egyforma szerkezeteket használhatsz. Mivel szabályt követni nem tudunk, ne csináljunk 2-3 tagnál hosszabb listákat. Kezdjünk új mondatot, akkor használhatunk változatos szerkezeteket.

Tehát pontosság, figyelem, összeszedettség.

A levél végére sem írunk semmiféle szóvirágot, nem köszönjük meg a figyelmet se mást. Befejeztük a véleményünk leírását, és a következő sorba írjuk:

Yours sincerely, (Ha a dátumhoz tettünk pontot, illetve a megszólítás után vesszőt, ide is kell egy vessző.) És aláírjuk kitalált névvel:

David Jones /Mary Black

És most vegyünk egy véleményt a bbc.co.uk oldalról, a Have your say rovatból. Valaki egy ilyen hozzászólást írt:

School gave you the education you wanted in my days. If you wanted to learn, you could. Unfortunately, these days I fear, kids expect things to fall in their laps. Celebrity culture TV & a government that doesn`t reward hard work, and pampers the workshy benefit culture makes school seem pointless.

- react to the article by writing about the situation in Hungary.

- write about the advantages of hard work at school

- discuss why it is difficult to concentrate on studies

-clearly state your opinion about the topic

(Fejléc a fent mondottak szerint)

Dear Editor,

I read an article about education on the other day and I would like to react to it.

 

In my country, Hungary, the situation is quite similar. People also feel that education used to be better in the past, and today the media has too much influence on young people`s life. They also think that students should take their education more seriously.

 

Hard work at school has a lot of advantages. Young people can learn a lot about the world if they work hard at school. Also they can develop their skills, and become more concentrated by working hard. They might learn how they can cope with difficult situations and how they can cooperate with each other.

 

However, it is difficult for young people to concentrate on their studies. There are stories in the popular media that suggest that becoming famous is the most important thing in life. Unfortunately shows and soaps on television do not say anything about working hard, so some young people might believe that there is an easy road to success.

 

I think that hard work cannot be substituted by anything else. Young people should do as much work at school as possible. This way they can prepare themselves for their future career.

Yours sincerely,

Hannah Montana

 

Remélem, elolvastad az utasításokat és a mintalevelet is. Ha ezekhez tartod magad, nem érhet nagy meglepetés a vizsgán. Persze, ha gyakorolni akarsz, az online nyelviskolám mindig rendelkezésedre áll.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!