BejelentésWEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Drága Nyelvvizsgázók! Mielőtt nyelvvizsgára jelentkeztek, olvassátok végig a KER szintek leírását, nehogy meglepetések érjenek a vizsgán. Tegyétek fel magatoknak a kérdést, tudom-e azt produkálni, amit a szint megkövetel?

Ne aszerint jelentkezz nyelvvizsgára, hogy mire lenne szükséged. Ha nem a szintednek megfelelő nyelvvizsgát választasz, biztos kudarc vár rád.

A sikertelen nyelvvizsga 1. pénzkidobás, 2. rombolja az önbecsülésedet.

Tehát, ha nem tartasz ott, csak azért, hogy ott legyél, nem érdemes elmenni. Készülj fel rendesen, és akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

B1 - Küszöbszint (Alapfok) A hallgató megérti a fontosabb információkat olyan világos, standard szövegekben, amelyek ismert témákról szólnak, és gyakori helyzetekhez kapcsolódnak a munka, az iskola, a szabadidő stb. terén. Elboldogul a legtöbb olyan helyzetben, amely a nyelvterületre történő utazás során adódik. Egyszerű, összefüggő szöveget tud alkotni olyan témákban, amelyeket ismer, vagy amelyek az érdeklődési körébe tartoznak. Le tud írni élményeket és eseményeket, álmokat, reményeket és ambíciókat, továbbá röviden meg tudja indokolni és magyarázni a különböző álláspontokat és terveket.

B2 – Középhaladó (Középfok) A jelölt meg tudja érteni az összetettebb konkrét vagy elvont témájú szövegek fő gondolatmenetét, beleértve a szakterületének megfelelő szakmai beszélgetéseket is. Folyamatos és természetes módon olyan szintű normális interakciót tud folytatni anyanyelvű beszélővel, hogy az egyik félnek sem megterhelő. Világos, részletes szöveget tud alkotni sokféle témában, és ki tudja fejteni a véleményét egy aktuális témáról úgy, hogy részletezni tudja a különböző lehetőségekből adódó előnyöket és hátrányokat.

C1 – Haladószint (Felsőfok) Meg tud érteni különböző típusú igényesebb és hosszabb szöveget, és a rejtett jelentéstartalmakat is érzékeli. Folyamatosan és természetes módon tudja kifejezni magát, anélkül, hogy túl sokszor kényszerülne arra, hogy keresse a kifejezéseket. A nyelvet rugalmasan és hatékonyan tudja használni társalgási, tanulmányi és szakmai célokra. Világos, jól szerkesztett, részletes szöveget tud alkotni összetettebb témákban is, és eközben megbízhatóan alkalmazza a szövegszerkesztési mintákat, kötőszavakat és szövegösszekötő elemeket.

Ha biztosan tudod, milyen szinten vagy, felkészültél és jelentkeztél nyelvvizsgára, próbálj minél kevesebbet izgulni. Ez nagyon fontos. Az idegeskedés olyan energiákat éget el, amire nagyon szükséged van arra, hogy jól végig tudd csinálni a vizsgát. Szinte hallom, ahogy mondjátok, „Könnyű ezt mondani.” Megcsinálni nem könnyű, de ha le tudod tenni a fölösleges idegeskedést, magad is meglepődsz, mekkora terhet hordoztál.

Első lépés: Tudatosítsd magadban, hogy meg lehet szabadulni a vizsgadrukktól, lámpaláztól stb. Igen, lehetséges. Az ember azért ideges, mert nem tudja, hogy milyen helyzetbe kerül, vagy nem tudja, hogy ő saját maga, hogy fog viselkedni, vagy nem tudja, hogyan viselkednek vele szemben.

1. A nyelvvizsga pontosan úgy folyik, ahogy leírtam. (kérdések, szituáció, közvetítés,vagy grafikon a szakmai vizsgáknál.)

2. A saját viselkedést ellenőrzés alá lehet vonni, azzal, hogy felkészülsz, és a gyakorló vizsgafeladatokat hangosan végigmondod. Lehet hallgatóság nélkül is, (macska-kutya a legtürelmesebb gyakorlópartner.) nem az a fontos, hogyan reagálnak, magadnak fontos, hogy a saját hangodat halljad.

3. Minden vizsgáztató jól képzett ebben a nyelvvizsgarendszerben, nem fognak kigúnyolni, pofákat vágni, éreztetni veled a felsőbbrendűségüket stb, stb. Ne hagyd, hogy a rossz általános iskolai emlékek játsszanak veled.

4. Hidd el, hogy a világ nem dől össze, ha nem sikerül a vizsgád. Sőt, még a szüleid, gyermekeid, (házas)társad, vagy bárki más fontos személy sem fog megszidni, hanem bátorítani fog. Nem is szólva arról, hogy a nap nem áll meg az égen, és a madarak sem hagyják abba a csiripelést. És másodszor (n+1-szer) is meg lehet próbálni.

Második lépés: Idegeskedés helyett készülés, és az energiák jó beosztása. Ha kellőképpen fel vagy készülve, gyakorolni kell a feladatokat, ha már jól mennek, akkor időre. A szóbeliben pl: 4-5 perc jut a társalgásra , ugyanennyi a szituációra, a Társalkodóban 10 perc felkészülés után kell összefoglalnod a cikk tartalmát kb 2 percben, majd középfokon szintén 2 percig kell szabadon beszélned a témáról. Felsőfokon 15 perc a felkészülés és mindkét közvetítés kb 2 perc. A gazdálkodó eleje ugyanígy, majd egy perc grafikonnézés után kell 2 percig beszélni középfokon arról amit látsz. Felsőfokon 3 perc, de az okokra is ki kell térni. Ha begyakoroltad a feladatokat időre, akkor nem fog meglepetés érni a vizsgán sem, tehát idegeskedésre semmi ok

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: Senki más, csak egyedül te vagy felelős azért, hogy rendesen felkészüljél. Ne mentegesd magad, ha nem készültél fel ezért, azért, amazért, ne menj vizsgázni csak azért, hogy elmondhasd, te voltál, és azok a ……. (megfelelő nyomdafestéket nem tűrő kifejezések behelyettesítendők) vizsgáztatók nem engedtek át. Mindenki átmegy, aki eléri a 60%-ot, illetve minden feladatban megvan a minimum 40%. Tudom, mindenki érettségire, vizsgákra készül, szakdolgozatot ír, dolgozik, családja van, beteg, vagy mindez együtt, de ha nyelvvizsgára van szüksége, akkor készüljön fel, mert másként kidobott pénz, idő, energia. Az online nyelviskolámhoz is fordulhatsz segítségért.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!